Совети/Друго

5 златни правила за чување вино

Изборот на вистинските вина за чување во подрумот е една работа, но управувањето со колекцијата е друга. Многу луѓе прават грешка со нивното шише вино, го заклучуваат во визбата или подрумот и го оставаат или забораваат. Мој совет е редовно да ги вадете шишињата вино и да ги споделувате со пријателите! Размислувањето дека ќе има посоодветна прилика во иднина за да се отвори специјалното шише вино е многу грешка размислување. Виното има вредност само кога ви се крева задоволството и уживањето додека го пиете.

1. Секогаш е подобро да пиете вино кое што е ,,малку помладо” отколку ,,малку постаро”.

Повеќето вина се повкусни додека се помлади отколку постари, па ако сакате да згрешите, подобро е да згрешите од страна на младоста. Не чекајте премногу долго за да отворите шише вино за посебна пригода. Создадете посебна пригода за виното. И не секое вино е способно да се подобрува со годините!

2. Вашата визба е добра колку и шишињата што сте подготвени да ги отворите.

Виното навистина вреди само кога уживате додека го пиете. И никој не сака да ве чуе како се фалите за скапоцените камења што се наоѓаат во вашата визба, доколку не планирате да ги отворите и споделите.

3. Не очекувајте визбата да ви ги реши проблемите со виното.

Јаките танични млади црвени вина имаат тенденција да се претворат во јаки танични стари црвени вина. Ако не ви се допаѓа младо, веројатно нема да ви се допадне постаро!

4. Никогаш не судете по цената.

Кога уживате во добро вино, цената што сте ја платиле за тоа вино исчезнува. Голема радост е кога ќе извадите шише вино после многу години од вашата визба и ќе се зачудите на малата бројка на етикетата со цена, доколку ја чувате. Се чувствува како најдобра инвестиција што некогаш сте ја направиле.

5. Не бидете хордери!

Најлошиот грев на подрумот е да се чуваат вина премногу долго. Постојат лицитатори кои имаат тажни приказни за имоти кои не постојат повеќе кои вклучуваат визби полни со одлични вина кои или биле чувани премногу долго, или чувани лошо. А тоа е најтажната работа.