Стареење на виното

Зошто е важно стареењето на виното? Дознајте ја науката позади овој важен процес

Процесот на стареење е еден од најважните фактори кога станува збор за виното. Кога ја полниме чашата, ги следиме ритуалите, ја гледаме бојата, го мирисаме, а потоа, конечно го пробуваме. Се разбира, станува збор за вино, но што е тоа што го прави виното помалку или повеќе вредно? Еден од поважните фактори кога зборуваме на оваа тема е процесот: стареење на виното!

Дознајте зошто е важно страњеето и како влијаат физиката и хемијата позади овој процес… 

Виното што е неодамна произведено е само мешавина од супстанции кои често не се вклопуваат добро меѓусебе. Со текот на времето се предизвикуваат реакции кои генерираат нови ароми, кои подоцна го карактеризираат готовото вино. За овој процес се одговорни разни соединенија, но оние на кои ќе се концентрираме се естерите и танините. 

Естри се создаваат кога алкохолот од виното реагира со сопствените киселини и му го даваат на виното својот “парфем”. Естерификацијата е многу нестабилен процес и е под влијание од страна на киселоста на виното, што за возврат се определува со количеството на водород присутен во течноста. Ова е причината зошто аромите можат да бидат толку различни во зависност од возраста на виното: мала варијација на киселост може да ја трансформира овошната арома во путереста. 

Танините, особено во црвените вина, се уште поважни. Ова се полифеноли, адстрингентни супстанции, и причина зошто некои млади вина, богати со полифеноли, имаат тенденција да остават непријатна “сувост” во устата. На нашето непце, танините се врзуваат за протеините кои ја подмачкуваат нашата плунка, така што ја прават помалку лизгава. Но, откако виното почнува да старее, танините почнуваат да се трансформираат. Тие ја менуваат бојата на виното, ја прават потемна и ја губат својата адстрингентност –  со што му даваат на виното повеќе деликатен вкус. Трансформацијата на танините е во основата на соодветен процес на стареење, и покрај фактот што научниците неодамна биле во можност да објаснат што се случува со овие елементи за време на овој процес. По само неколку недели стареење, танините во виното се подложени на реакција наречена “гликозилација“, процес кој ги поврзува танините со шеќерите присутни во виното.

Ова е причината зошто е важно стареењето и често се мисли дека колку повеќе виното старее, толку подобро ќе биде: танините на крајот се целосно трансформирани, како и естерите и другите соединенија. Вистината е дека виното е предмет на голем број нестабилни реакции, каде што има постојан флукс помеѓу “пред” и “после”, и обратно. Естерите, на пример, може повторно да се трансформираат во нивните оригинални реактанти. Ова значи дека, иако поминувањето на времето може да помогне во подобрувањето на виното, исто така се зголемува ризикот од изложување на фактори кои можат да го компромитираат неговиот квалитет. 

Затоа е толку важно да се биде свесен за одредени специфики. Прво, треба да избегнуваме да ги изложуваме вината на температурни флуктуации, одржувајќи ги меѓу 12 ° -15 ° C. Влагата треба да биде помеѓу 55% -75%, што ќе осигура дека тапата од плута нема да се исуши и нема да се појави несакан воздух. Ова е причината зошто шишињата треба да се чуваат во хоризонтална положба, при што тапата од плута секогаш ќе биде во контакт со виното. И, се разбира, треба да се избегнува и директна светлина – идеално е да се чува виното во темна просторија – како и било какви вибрации, така што талогот (кој никогаш не се филтрира) ќе се депонира и нема да се меша со виното. Следејќи ги овие едноставни постапки, ќе се осигуриме дека нашето вино е конзервирано на најдобар можен начин, а процесот на стареење се одвива правилно. Но, колку долго? Ова варира во зависност од видот на виното и бербата, но општо земено, 5-7 години е доволно за повеќето вина.