Останато

Фотографии од алкохолни пијалаци направени под микроскоп

Фотографии од алкохолни пијалаци направени под микроскоп

Фотографии од алкохолни пијалаци направени под микроскоп

Фотографии од алкохолни пијалаци направени под микроскоп

Серијата фотографии се дело на научниот истражувач на Државниот универзитет во Флорида, Мајкл Дејвидсон. Овие фотографии се направени со кристализирање на пијалокот на микроскопски слајдови под микроскоп, а потоа со помош на поларизирана светлина низ кристалот и секоја слика била зголемена повеќе од 1.000 пати. Иако може да звучи едноставно, процесот бара многу софистицирана и скапа опрема, детално познавање на фотографијата и фотомикрографијата, упорност, интуиција и трпеливост. Научникот Мајкл Дејвидсон почнал да фотографира пијалаци во 1992 година, а своите микрофотографии почнал да ги продава со цел да финансира во неговата лабораторија. Неговите први слики биле испечатени на колекција на коктели и оттогаш се развил во светот на уметноста. 

 

 

Погледнете ги фотографиите: