Лозарство

Разликата во бојата и аромата помеѓу младото и старото вино

За младо вино се смета онаа вино кое неодамна се флаширало во шишиња.

Старо или зреено вино е флаширано и поставено за неколку години. Стареење во шишиња значи, отварање кога ќе го достигне најдобриот квалитет. Со текот на времето, ако отворите шише, ќе видете дека виното живее! При созревање станува се подобро и подобро кога има контакт со кислород кој влегува низ плутата. Во еден момент оваа микро-оксигенација прави квалитетот на виното го достигне врвот. Некои вина се наменети за подолг период на зреење, некои помалку. Комплексноста е тогаш кога треба да се отвори шишето. Ако шишето се држи подолго, воздухот ги спречува најдобрите карактеристики на виното. Стануваат престари и само го пропуштаат најдоброто од себе.

Разликата во вкусот со текот на времето

Младото вино се карактеризира со специфична кисела арома, додека младото црвено вино е богато со танини. Танините даваат адстрингентен вкус во устата.

Со стареење на црвеното вино, оваа горчлива сензација бледнее со текот на времето, така што текстурата на виното станува понежна и пријатна. Со стареење на белото вино, се појавува богата слатка текстура.

Разликата во бојата со текот на времето

Младото бело вино има бледо жолта боја, која при стареењето станува се поинтензивна. Зрелото има златна боја, а кога ќе стане многу старо, станува килибар.

Младото црвено вино не е секогаш црвено, тоа всушност е виолетово. Со текот на времето односно, со стареење добива рубин боја. Над одредена возраст, виното добива боја на цигла.

Хемијата помага да се објасни зошто стареење на виното може да го зголеми или инхибира својот квалитет. Процесот на стареење во шише овозможува на виното да биде во стационарна положба за долг период, неговите хемикалии бавно да се мешаат со минимални количини на кислород кои успеваат да поминат низ плутата. За оваа причина, вино во шише затворено со Stelvin капи или гумени тапи неможе да старее на ист начин како вино во шише затворено со традиционална дрвена плута.

Без оглед на сортата, сите вина имаат точка на прекин, по што дополнително стареење нема да имаат корист во нивниот квалитет.