Останато

Зошто провртувањето на чашата го прави виното подобро при дегустација?

Повеќето од уживањето на виното доаѓа главно од аромите, па преку провртување се постигнува малку аерација, со ослободување на тие ароми. За ова не е потребно константно провртување на чашата (само ако не е потребна тешка аерација), доволно е само ослободувањето на аромите пред првата голтка.

Image result for wine swilling

Провртувањето помага при ослободување на стотици различни ароматични соединенија кои се наоѓаат во виното. Овие соединенија се причина зошто виното има толкава низа на ароми. Така на пример, во кабарне франк може да се осетат ароми на љубичица и малина во исто време, кај бургундец црн арома на црвено овошје како на јагода, малина, вишна, кај фиано ароми на мед и лешник и така натаму. Овие ароми се толку мали што лебдеат врз испарливиот алкохол до нашиот нос – тоа е она што ги доведува аромите на виното во системот за мирис. Ние велиме арома затоа што голем дел од уживањето во виното е најдено во нашата способност за мирис.

Image result for wine swilling