Останато

Најголемата винарија во светот

Најголемата винарија во светот

Најголемата винарија во светот

 

Најголемата винарија во светот

Винаријата Milestii Mici е подрумски комплекс и е признат за најголем  во светот која се наоѓа во Молдавија. Уште се нарекува подземен град кој е со вкупна должина од 250 километри од кои само 120 километри се во употреба. Интересно е што постојат улици со имиња според вински сорти како: “Cabernet”, “Shardonait”, “Feteasca”, “Sauvignon” кои формираат транспортна мрежа на винскиот град. Во употреба се автомобили и велосипеди кои ги возат вработените. Просториите се темни и ладни (40-85 метри длабочина), температурата во текот на целата година останува константна 12 – 14 C и влажност од 85 – 95% која е идеална за чување и одржување на своите вина.

   Освен тоа, во Milestii Mici може да се најде и најголемата златна колекција на вина, воедно е и прогласена во Гинисовата книга на рекорди за чување на најголемата колекција на вино со неверојатни 2 милиони шишиња. Повеќе од 70%  од вината се црвени, 20% се бели, а околу 10% се оние десертните вина. Најстарото вино кое се чува е од 1969 година.

   Дегустација на вино е традиционално направена така што виното се служи во рачно изработени керамички садови.