Совети/Друго

Кратка историја на виното

Нектарот од грозје е најстариот и најценетиот пијалок во светот, муза за одлични уметници и извор на радост за едноставните луѓе. Еволуцијата на вкусот и техниките за производство овозможува прекрасен поглед во цивилизациите каде виното било симбол на статусот и културата.

10000 година п.н.е. ~ 3500 година п.н.е.

Неолитската ера и откривањето на виното

Со „неолитската револуција“, човекот се откажал од номадскиот животен стил и започнал со земјоделство. Повеќето научници сметаат дека раѓањето на винската цивилизација започнува во областа помеѓу источна Турција, западен Иран и планините на Кавказ (Грузија, Ерменија и Азербејџан). Приказната вели дека виното било случајно откриено по ферментацијата на грозјето кое било складирано во сад. Во Грузија и Ерменија, биле откопани подруми кои датираат од 6.000 – 5.000 п.н.е., во кои се наоѓале преси, чаши (goblets)  и предмети за производство и складирање на вино.

3500 година п.н.е. ~ 1000 п.н.е.

Раните херојски цивилизации во Месопотамија, Египет и Палестина

Сумерите биле едни од првите популации кои одгледувале винова лоза. Тие се населиле во Месопотамија – меѓуречје – земја меѓу двете реки Тигар и Еуфрат. Сликите на папирусите и гробниците се доказ дека во антички Египет виното се сметало за пијалок на фараони, свештеници и високи функционери за време на верски и социјални церемонии. Богатство на информации за лозарството во Палестина потекнува од Стариот завет. Еврејската традиција го идентификувала Ноа како основач на одгледување на виното – по големата поплава патријархот се повлече од аркот и ја засади првата лоза.

776 година п.н.е. ~ 146 година п.н.е.

Вино во Античка Грција и Магна Грачеција

Во Грција виното станало земјоделски главен производ заедно со пченицата и маслинките. Хеленската култура се поврзала со култот на Дионис, бог на билките, грозјето, виното… бог на животот. Грците пиеле вино на банкети наречени симпозиуми. Тогаш виното бил зачинет пијалок заблажен со мед и разреден со вода. Грчката колонизација го воведила лозарството во целата медитеранска област. Во Италија, областа Магна Граесија – а особено Калабрија – која била преименувана во Енотрија, земја на виното.

753 година п.н.е. ~ 476 година од н.е.

Вино во Етрурската социјализација и Римско време

Етрурците, кои се населиле помеѓу Тоскана, Умбрија и Лацио, култивирале винова лоза, мешајќи ги со дрвја и избирале одредени типични сорти. Во римско време, просперитетното одгледување на вино се ширело во Франција и на други места во Европа. Во De Agri Cultura, најстарото дело на латинска проза, Cato the Elder ги опишува лозјата како најважната култура на полуостровот, додека Pliny the Elder ја пишува позната фразата „In vino veritas“, во виното има вистина, во Naturalis Historia. Пиењето вино се сметало за неморално: мажите не смееле да пијат пред својата 30-годишна возраст, додека за жените тоа било тотално забрането.

476 н.е. ~ 1500

Манастирски наредби во средниот век

По варварските инвазии и падот на Римското Царство, Европа била погодена од голема земјоделска криза. Голем дел од селата биле напуштени и лозарството преживеало само благодарение на верските наредби. Поточно, монасите од Бенедиктин и Цистерциј продолжиле да одгледуваат винова лоза на манастирите, произведувајќи вино за литургиски прослави (богослужба) и лична потрошувачка. Дури и императорот Charlemagne бил заинтересиран за развој на лозарството.

1600

Иновации и нови трговски патишта за време на ренесансата

На почетокот на 1600-тите, напредокот во правењето стакло овозможило создавање на поотпорни шишиња и ова го направило стаклото да биде поевтино. Во истиот период, се појавила и употреба на плутени тапи и отварачи за тапи. Новите техники овозможиле подобро складирање, предизвикувајќи производство на резервни вина. Со освојувањето на Новиот свет и започнувањето на нови трговски патишта се донело вино во Америка, додека во Европа се појавиле првите зајакнати вина: Порто, Мадеира, Шери и, подоцна, сицилијанската Марсала.

1668

Пронаоѓање на Шампањот

1668 година е универзално признаена како година во која се раѓа Шампањот, првото пенливо вино во историјата. Познатиот „изум“ му се припишува на Dom Piérre Perignon, благајник на Hautvillers Abbey во близина на Épernay, кој го реорганизирал лозјето на манастирот и направил селекција на одредени сорти, почнувајќи од Пино Ноар. Според легендата, Шампањ е роден случајно кога неколку шишиња експлодирале поради грешка – што го навело тоа да го нарече le vin du diable („вино на ѓаволот“), додека друга верзија се однесува на додавање на цвеќе и шеќер за ферментација.

1700

Од големи мразови до првиот декрет во Чианти

Во јануари – февруари 1709 година, Европа била погодена од ладен бран и мразот ги уништил лозјата низ Франција, Германија и Северна Италија, кои подоцна биле пресадени со поотпорни и продуктивни сорти. Во 1716 година, со декрет, великиот војвода на Tuscany – Cosimo III de’ Medici ги заштитил висококвалитетните области за производство во Чианти, Помино и Кармињано, кои во тоа време веќе биле многу познати и потекнувале од многу древни традиции. Оваа мерка може да се смета за прва регулатива за производство и претходник на тековните ознаки на потекло.

1855 ~ 1885

Развој на науката

Во втората половина на деветнаесеттиот век, францускиот хемичар Луис Пастер го демонстрирал дејството на квасецот и неговата улога во ферментацијата, поставувајќи ги темелите за модерната енологија. За време на тие години, се родила ампелографијата, науката што ги класифицира и проучува морфолошките карактеристики на грозјето, а агрономијата зезема научен пристап. Фокусот на истражувањето довело до усовршување на многу големи италијански црвени сорти, вклучувајќи Barolo, Brunello и Chianti, според формулата на Рикасоли.

1850

Европа уништена од болест

Крајот на деветнаесеттиот век бил запаметен по ширењето на ужасни заболувања на винова лоза, како што се прашкаста мувла, филоксера и переноспора низ Европа, што доведело до уништување или сериозно оштетување на скоро сите лозја. Инсектот филоксера потекнувал од Америка, напаѓајќи ги корените на растението и предизвикувајќи негова брза смрт. Единствениот лек бил да се пресади европската винова лоза на коренот на американските лози, кои биле имуни на паразитот.

1900 ~ 1940

Раѓање на модернo лозарство

Дваесеттиот век означил неверојатен напредок во агрономското и енолошкото знаење, што доведело до длабока трансформација на традиционалните техники. Новитетите вклучуваат постепена рационализација на растенијата со винова лоза реорганизирана во рамномерно распоредени редови за да се олесни производството. Исто така хемиските производи биле воведени за третман. Многу винарии во втората половина на дваесеттиот век биле основани во овој период.

1940 ~ 1970

Напуштање на селата и подемот на DOC/DOCG

За време на Втората светска војна, економската криза драстично влијаело врз земјоделството, а потоа во 50-тите години, многу земјоделци ги напуштиле селата и своите лозја. Во 1963 година бил воведен системот за класификација DOC (Denominazioni di Origine Controllata), врз основа на виталната врска помеѓу виното и неговата локација, а кон крајот на 70-тите години – за DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Во 1967 година, во Верона се одржал првиот саем Винитали, посветен на националното производство на вино.

1970 ~ 1990

Патот кон квалитетот

Во 70-тите години, винарството започнало да се движи во нов правец. Почнале да се менуваат вкусовите на потрошувачите и производителите решиле да се фокусираат на квалитетот, нудејќи помалку структурирани, полесни и поелегантни вина. Биле направени масовни селекции во лозовите насади и започнала потрагата по најдобрите клонови, додека во подрумот биле воведени нови технологии, како што се контролата на температурата и употребата на танковите од не’рѓосувачки челик. Стареењето во дабот станало модерно, а домашните сорти биле откриени. Во овој период имало “бум” во извозот и САД се појавиле како водечки пазар.

1990 ~ 2000

Нови предизвици со извозот и глобализацијата

Дваесеттиот век завршил со глобализацијата и развојот на новите пазари како што се Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка. Дихотомијата меѓу европското производство поврзана со традиции и тероар и новите неевропски играчи заинтересирани за создавање свој стил со нови технологии станало евидентно. За истакнување на пазарот, неопходно било да се комбинираат деловните вештини со добар маркетинг и комуникација. Prosecco го започнал своето меѓународно искачување кон славата, станувајќи едно од најпопуларните пенливи вина.

2000 ~ 2015

Прецизно, генетско и еколошки винарство

Новиот милениум започнал со научен пристап кон генетиката на вино и ДНК. Другата главна новина била прецизното лозарство (прецизно земјоделство применето за да се оптимизира ефикасноста на лозовите насади) и благодарение на употребата на сателитите и најновата технологија, денес е можно да се мапираат лозовите насади со цел да се следи состојбата на растенијата, со насочен третман. Одржливоста на животната средина е исто така актуелна; винарските визби усвојуваат соларна енергија, додека органскиот пристап се намалува ако не се елиминира употребата на хемиски производи.