Совети/Друго

Корисни трикови што треба да ги знае секој љубител на вино

Како да отворете шише со вино без да користете специјален отварач

Image result for 14 simple hacks every wine drinker should know
Користете пенкало за да ја турнете плутата целосно во шишето
Земете лента, направете ја во форма на U и ставете ја во шишето така што ќе дојде под плутата
Со едната рака држете го шишето, со другата лентата
Силно влечете ја лентата нагоре се додека не излезе плутата.

Како да го задржете белото вино ладно

KeepCold paper
Завиткајте го шишето во влажна хартиена крпа и ставете го во замрзнувач 10 минути.
KeepCold ICE AND SALT
Ставете го вашето вино во кофа со мраз и сол за брзо да се олади. Солта ќе ја намали точката на замрзнување на мразот и ќе предизвика температурата на шишето да се намали.
KeepCold frozen grapes
Користете замрзнато грозје наместо мраз така ќе го зачувате виното од разводнување.

Како да го чувате виното откога ќе се отвори

Store temperature
Не чувајте црвено вино на температура над 20 степени. Избегнувајте прозорци и изложеност на сонце.
Store cork
Повторното затварање на шишето со остатокот вино и складирање во фрижидер е добро и ќе го задржи виното свежо но само од 3 до 5 дена.
Store icecubes2
Истурете го остатокот на вино во садови за коцка мраз и замрзнете го, ќе го искористите додека готвите.

Како да отстранете црвени дамки од вино

Stain milk
Додека дамката е сè уште влажна, истурете млеко врз неа и оставете да се впие. Дамката треба да исчезне за еден час.
Stain Salt
Веднаш откако ќе се истури виното, покријте ја дамката со сол и оставете ја да ја абсорбира дамката. Потоа измијте ја солта.
Stain shavingcream
Ако вашата дамка е сува, покријте ја со крем за бричење, а потоа измијте ја во машината за перење со топла вода.