Останато

Дали храната треба да биде послатка од виното?

Ова интересно правило за сервирање на вино е објаснато од сомелиерот Франк Крамер. 

Едно совршено вино може да се комбинира само со одредена храна, додека со друга нема да биде особено погодно. 

За среќа оваа задача не е толку тешка колку што мислите. Прочитајте го овој совет и ќе ви биде јасно. 

За да се избере соодветно вино за вечера треба да се почитува еден основен принцип кој често се занемарува, тоа е:

Храната никогаш не треба да биде послатка на вкус од виното!

Причината за тоа е: ако пиете суво вино со слатка храна или десерт, може да добиете премногу кисел и непријатен вкус во устата. Дури и сувото вино да е со богат овошен вкус, тоа никогаш не треба да се меша со сладок десерт.

Очигледно е дека десертите се слатки, но во други случаеви мора да бидете малку повнимателни, бидејќи понекогаш сласта на едно јадење не е толку очигледна. Многу јадења поседуваат слатки компоненти, на кои треба да се обрне сериозно внимание. 

На пример, ако се сервираат ракчиња заедно со зеленчук во масло тоа јадењето често има сладок вкус. Многу од сосовите исто поседуваат преостаната сладост. Со храна како оваа треба да бидете сигурни дека нема да консумирате суви или премногу кисели вина.