Совети/Друго

Зошто некои суви вина мирисаат како слатки вина?

Термини кои треба да се знаат:

Слатко вино – преостанат шеќер: ниво на гликоза и фруктоза (гроздов шеќер) кое не се претвара во алкохол за време на ферментацијата. Обично се нарекува заостанат шеќер.

Суво вино – без шеќер: вина со умерена киселост да не содржи повеќе од 9 g / l на преостанат шеќер.

Конфузијата околу слатко и суво вино е предизвикана од ароми, односно она што нашиот нос ни кажува за виното. Кога се осеќаат аромите кои се наоѓаат во зрело вино како на пример џем од капина или јогурт од банана, тоа е затоа што навикнати сме овие мириси да ги поврзуваме со слатка храна. Нашиот мозок ја поврзува аромата со својата вообичаена поврзана вкусна сензација, надвор од контекстот на вино, па кажуваме дека виното е слатко уште пред да го пробаме. Нашата перцепција на сладост е под влијание врз основа на структурните компоненти на вино. Вина со покачена киселост и горчина ќе го маскираат вкусот на сладост. Сфатете го тоа како лимонада. Вие не сакате да пиете многу кисел сок од лимон, туку во баланс со шеќер, така што ќе се добие сок со слатко и кисело освежување.

Во чаша вино ставете шеќер и таа чаша поделите во две различни чаши. Потоа во едната само додадете неколку капки лимон. Пробајте и ќе заклучете дека, виното со повеќе киселост, тoа со лимонот, на вкус ќе биде помалку слатка.