Берба

Што е доцна берба и зошто е важна?

Доцна берба или касна берба е специфичен термин што се применува за вино направено од грозје кое е оставено на лозата подолго време од нормалното. Овој термин обично се користи за да се опише слатко вино или некое десертно вино. Грозјето од доцна берба е оставено со цел да природно се издихидрира на лозата и изгледа како суво грозје.

Како резултат на дихидрација на водата (30-40%), грозјето содржи повисоко ниво на природен шеќер во однос со нормалното грозје. 
Ризлингот е типично грозје кое винарите ширум светот го користат од доцната берба. Освен ризлингот тука се и сортите: Gewürztraminer, Furmint, Muscat, Pinot Gris, Sauvignon Blanc and Viognier и други. 
Во некои тероари, грозјето може да биде погодено од botrytis cinerea – габа која се смета за „благородно гниење“ и предизвикува важно сушење и му дава посебен вкус на грозјето.