Совети/Друго

Подобрете ги вештините за дегустирање на вино со помош на овие 3 чекори

Дегустирање на вино може да претставува голем проблем, но овие совети можат барем малку да ви помогнат за да ги подобрите вештините и способноста за дегустирање вино. 

1. Не го проголтајте виното одма!

Со голтањето на виното одма или брзо може да се случи да не го вкусиме воопшто. Виното треба да го држиме на непцето околу 3 или 4 секунди, па така секој вкус – сладок, кисел, солен, горчлив ќе успееме го регистрираме.

2. Запишете ги своите впечатоци!

Ако не си кажете себеси или на друг впечатоци за виното кое го дегустирате, нема да се сеќавате на него. Луѓето кои не кажуваат или не ги запишуваат импресиите, иако често одат на дегистација, никогаш нема да разбират ништо околу тоа. Важно е да се артикулира нешто со што ќе почете да изградувате меморија на вкус.

3. Дегустирајте со други луѓе!

Дегустација на вино со други луѓе помага многу во подобрување на вештините за дегустација. Со споделување на впечатоците ќе дознаете вкус кој не сте го забележале вие во вашата чаша со вино. Другите луѓе ќе го отворат вашиот ум за можностите кои вие не сте ги искусиле или доживеале.