Дегустација

Виното е дегустација!

Опишувањето на жива работа, како што е виното, е фасцинантно искуство за секого. Само чаша, полно шише, здрав апетит и дел од работата е завршена. Ајде да се ​​увериме дека не е само привремено задоволство и да се обидеме да размислиме за дегустацијата како да е некое волшебно огледало: од една страна ние, од друга страна, светот во кој е произведено виното.

Во рефлексијата се гледаме себеси, со нашиот “багаж” на субјективност: размислуваме на начинот на кој перцепираме одредена физичка карактеристика, нашите миризливи сеќавања, чувствителноста на одреден вкус. Ако успееме да се издвоиме малку во нашите чувства, веќе сме во добра позиција, но патувањето не е завршено; не застанувајте на она познатото „ми се допаѓа“.

Ајде да направиме чекор напред и да поминеме низ волшебното огледало; само на овој начин ќе бидеме катапултирани во еден фасцинантен свет, направен од природа, традиција, техники на производство и многу повеќе. Да ги искористиме нашите сетила до максимум: прво погледот, потоа мирисот и вкусот. Тогаш ќе откриеме дека, во реалноста, дури и чувството за допир воопшто нема да биде занемарливо.

визуелно искуство
олфакторно искуство
вкусно искуство