Совети/Друго

Дали се препорачува да се користи лебниот квасец за правење вино во домашни услови

Сите ние сме налетале на некој што правел вино во домашни услови со користење на лебен квасец или некој сигурно ве прашал дали може да користи. Прашањето е зошто би го користел, кога веќе постојат толку многу видови на вински квасци‽

Винскиот квасец има толку многу предности, а лебниот квасец толку многу негативни страни што не можам да замислам зошто некој би сакал да го користи. Единствениот заклучок до кој што можам да дојдам е дека постои силно недоразбирање за тоа што е всушност квасецот и што прави.

Квасецот е оној што го трансформира шеќерот во алкохол. Клетките на квасецот се живи организми кои ги консумираат и ги варат шеќерите. Како резултат на тоа се ослободува алкохол и СО2.

Заедно со овие две соединенија, исто така, доаѓа до разни количини на трагови на ензими, киселина итн. Овие се работи што даваат различни алкохоли, различни карактери.

Поентата е дека сите вински квасци не се исти. Како еден вид реагира на шеќерите варира од следното. Буквално има илјадници различни видови што се идентификуваат или се развиваат како хибриди, сите со различни карактеристики што ги прават погодни или не толку погодни за извршување на одредена задача, без разлика дали тоа е ферментирање на виното или нараснување на лебот.

Ако ферментирате вино во домашни услови со лебен квасец наскоро би сфатиле дека вашето вино нема висок алкохол и има непосакувна арома. Зошто? Повеќето лебни квасци лесно ќе ферментираат алкохол до околу 8%, но кога се обидуваат да произведат алкохол над ова ниво, квасецот почнува да се бори, многу често запира на околу 9% или 10%. Ова е помалку од она што сакаме да го добиеме во нашето вино. А, уморен квасец кој се бори за ферментирање може да започне да создава необични вкусови и ароми.

Друга причина зошто употребата на лебниот квасец не е добра идеја за правење на вино е тоа што обично формира мал слој на матност на дното на садот каде ферментирате што никогаш нема целосно да го исчистете.

Постојат и други проблеми кои се јавуваат со употребата на лебниот квасец, најважни се: алкохолот, чистењето и вкусот.

Постојат мнооогу различни видови на вински квасци и тие се користат за справување со конкретниот вид или стил на вино.

Некои вински квасци го ферменираат виното до тотална сувост за разлика од другите. Некои видови на квасец ферментираат побавно или побрзо или работат најдобро во одредени опсези на температурата. Ако сте производител на вина што преферира бавна, ладна ферментации, мора да изберете квасец што работи со вашата програма. Други квасци имаат познати сензорни влијанија, носејќи цветни или зачински ароми во вино. Некои имаат подобра толеранција на алкохол од другите. Некои произведуваат овошни ароми. Некои имаат пособност повеќе да флокулира од другите (ако видови на квасци не е склони на флокулација, виното може да остане матно). Некои видови на квасци не се толерантни на додавање на сулфур диоксид или имаат проблем да преживеат во нивото на pH на виното, или може да бидат склони кон производство на нестабилна киселост. Списокот продолжува и понатаму. Без сомнение, сите овие работи го прават винскиот квасец подобар како избор за правење вино во домашни услови. Едноставно, не користете лебен квасец!