Останато

Дали дизајнот на една чаша може да влијае на вкусот на виното?

Дали дизајнот на една чаша може да влијае на вкусот на виното?

И покрај големата листа на уреди или додатоци за вино, како Соник декантер , slip-on wine thermometers , или уред преку кој без да се повлече плутата да си ставете вино, во голема мера од нив не се потребни. За да го вкусете виното, освен едноставен декантер, отварач и сува чаша не ви е потребно ништо друго.

Исто вино, различна чаша

Факт е дека дизајнот на чашата може да го смени вкусот на виното. Пример, ако земеме едно шише вино, да речеме Шардоне и од него наполнеме неколку различни чаши, вкусот на виното ќе се разликува во зависност од обликот на чашата.

Чашата е алатка направена за да се справи со повеќето чинители на вкусот во виното- како овошен, неутралноста и киселост- и да ги балансира. – Georg Riedel

Архитектурата на чашата

Секоја чаша придржува до три главни дизајн параметри – големина, облик и отвор. Големината контролира колку воздух е во контакт со виното, формата одредува како течноста ќе тече по отворот и дијаметарот на работ влијае на тоа колку брзо тече виното. Чашите можат да ги истакнат горчливите и киселите компоненти на виното, додека други со по оптимален дизајн, треба да ги изнесат овошните ароми.