Вкусови кои се сретнуваат кај белите вина
Вкусови кои се сретнуваат кај белите вина
Вкусови кои се сретнуваат кај белите вина
Разбирањето на сложеноста на различни бели вина, започнува со идентификување на секоја сорта и кои и се основните вкусови.
1. Цитрусно овошје : ароми на лимон, вар, грејпфрут, кора од портокал и цитрон.
2. Тропско овошје : ароми на ананас, манго, киви.
3. Цврсто овошје : ароми на јаболко, праска, круша, кајсија.
4. Мед : сладок мирис на мед,
5. Горчина : вкус на кинин.
6. Билни ароми : тревни, хербални или други “зелени” ароми на виното.
7. Цветни ароми : мирис на цвет од светло бели цвеќиња до интензивна роза.
8. Минералност : мирис на свежо влажен асфалт на летен ден.