Вкусно искуство, Дегустација

Вкусно искуство

Она што го нарекуваме вкусно искуство е тоа што крие нешто комплексно. Всушност, кога пиеме вино, во моментот кога ќе помине низ нашата уста, се вклучиваат три наши сетила: вкус, допир и мирис. Овие трите сетила до мозокот испраќаат три различни видови на сензации во исто време: сензација на вкус, тактилна сензација и ароматична сензација. Ова е покомплексен механизам во споредба со двете претходни искуства.

Вкус

Перцепцијата на вкусот е чувството што ни овозможува да ги согледаме вкусовите. Главните се киселоста, горчината, сладоста и соленоста. Исто така, постои петта, наречена унами, која е многу присутна во храна богата со протеини.

Допир

Допирот е чувството што ни овозможува да ги согледаме стимулите на површината на јазикот, благодарение на разумните рецептори. Астригентноста (само во црвените вина), пенливата сензација, алкохолната сензација и температурата се сите тактилни чувства и како такви, можат да се согледаат посебно или заедно.

Мирис

Конечно, мирисот е чувството што ни овозможува да ги согледаме аромите, тоа е олфакторна перцепција од ретроназалната празнина. Всушност, кога виното е во устата, кога е „соџвакано“, а потоа се голтне, ослободува дополнителни соединенија кои стигнуваат до носната слуз од грлото и се придружуваат на мирисите првично согледани од носот. Овој „втор начин“ на олфакторна перцепција е неопходен за вкусот и допирот и со оглед на бројот на мирисите, тој е исто така најсложен.

Профил вкус-допир-мирис

Да почнеме да го подготвуваме искуството за вкус, вклучувајќи два основни профили што можат да соберат најголем дел од сензациите: мекост и тврдост. Двете содржат вкус, тактилни и миризливи елементи.

Мекост
Сладоста, меките ароми и алкохолната сензација се главните сензации на тврдост. И индивидуално и заедно можат да резултираат со пријатност, од оваа причина, најчесто се нарекуваат мекост. Обидете се да замислите дека јадете шеќер (сладост), да го инспирирате мирисот на праска (меки ароми) и да пиете алкохол (алкохолно чувство).

Тврдост
Киселоста, горчината, тврдите ароми, астригентноста се главните сензации на тврдост. Дури и овие, индивидуално и заедно, можат да бидат помалку пријатни од слатки или, барем, поостри; обидете се да размислете дека јадете лимон (киселост), пиете кафе (горчина), да инспирирате мирис на влажна трева (тврда арома) или да јадете какао (астригентност).

Интензитет и рамнотежа

Откако ќе ја одредите мекоста или тврдоста на виното, следен чекор е да се процени интензитетот на одделните компоненти (на пр. колку е силна киселоста?) и на целата категорија (на пр. колку е силна мекоста?). За да го направите ова, треба да тргнете од малку знаење, доволно за да направите реална споредба помеѓу различните вина што ги вкусувате.

Интензитет
Интензитетот на вкусот, како олфакторен интензитет, ја опишува јачината на виното во однос на вкусот, допирот и мирисот. Колку е повисок интензитетот на вкусот, толку ќе биде нашиот вкус, тактилното и арома чувство.

Рамнотежа
Рамнотежата е заедничката точка помеѓу цврстината и мекоста што секогаш ги наоѓаме во добро вино. Тоа е компромис, среден пат, јин и јанг, вистинска и сложена суштина на грозјето и на производството, неостварливо и привлечено во исто време.

Тело и истрајност

Интензитет
Ако ги отстраниме водата и алкохолот од вино, останува телото. Тоа е „волшебниот прашок“ што ги концентрира сите елементи од грозјето (за време на винификацијата) и од дрвото (за време на стареењето) кои го карактеризираат виното во визуелно, олфакторното и вкусното искуство.

Кога зборуваме за телото, добро е да не се оде во крајности: вино со силно тело, полно со боја и вкус, може да резултира со тешки и не лесни за пиење вина; додека, вина со лесно тело, слабо и скоро невкусно може да биде доста незначително.

Рамнотежа
Конечно, истрајноста ги вклучува сите три сензации и се мери времето за истрајност на вкусот во устата. Колку што е подолго време, толку е повисок квалитетот на виното.