Совети/Друго

Винарија на деценијата

Masseto е најпознатото и најпрестижното тосканско вино, кое е направено од 100% Мерло. Неговото лозје од 7 хектари вклучува парцели сместени на највисоката точка во Bolgheri, гледајќи преку Медитеранот и прилагодено на сина глинеста почва, за која винарите сметаат дека е идеална почва за одгледување на одлично Мерло.

Морето е составен дел на секое Masseto!

Во текот на летото, неговата површина делувало како огледало од сончевата светлина. Рефракцијата од морето била чиста, интензивна и индиректна, која ја подгорувала лозата и ги растопувала танините на грозјето до суптилна нијанса на рамнотежа. Од морето се создавало уште еден елемент – меки, влажни еолијански наслаги од ветерот кои се лизгале меѓу лозите и околу гроздинките. Студениот воздух го смирувал процесот на зреење, ја балансирал киселоста и обезбедувал овошјето да се освежи во најсушните месеци и да се исуши во највлажните. Под земјата, корените го наоѓале својот пат во тракт на милион години стара сина глина на која сега се наоѓа лозјето. Штом допре до морското дно, тие ќе бидат исполнети со минерали и фосили.
Винарите велат дека без морето Masseto немаше да постои!

Името Masseto потекнува од присуството на големата маса на глина на ридот, што е исто толку тешка како карпа: “masso” на италијански значи карпа.

Неговото производство почнало од 1987 година во Ornellaia и до денес никогаш не поминало над 32.000 шишиња годишно, а неговата цена во 2013 година достигнала до 700 евра од шише и тоа го става во редот на едно од најскапите вина во Италија. Грозјето се сортирало и внимателно се пренесувало до танковите рачно.

Ordered lines of wine vines in a sloping field

Оваа пролет Masseto конечно доби свој дом, оддалечено неколку стотици метри од Ornellaia. Новата винаријата е монолитен физички симбол за ова вино, како што ѕидот на големите карпи ја означува границата на имотот. Кога мислите за голема институција, секогаш постои референца за одредена зграда. Истото сега важи и за Masseto и неговите лозја.

Contemporary concrete architectural entrance way to a building
Image result for masseto winery

Винаријата е дизајнирана од архитектите Hikaru Mori и Maurizio Zito и го претставува и засилува дискретниот, но моќен идентитет на Masseto. Живописниот контраст помеѓу дискретната надворешна форма и интериерот со пештерски изглед како храм може да изненади при влегување во оваа винарија за прв пат. Архитектите го нарекоа нивниот концепт за подземен дизајн, каменоломот.

Image result for masseto winery

Внатрешноста и под земја будело чувство како да сте на различен универзум!
Во тој дел биле сместени огромни бетонирани танкови кои биле вкупно 12, две простории за дрвените барик буриња и експериментална просторија за барели, кои нудат дополнително микро-винификација.

Masseto Unveils New Ultramodern Underground Winemaking Lair
Image result for masseto winery

Имало бетонски врати, кои на прв поглед изгледале како да се дел од плочките, но всушност позади нив биле складирани геометриски Masseto шишињата.

Contemporary clean architecture of a wall and door leading into a wine cellar

Во срцето на винарската визба лежи просторијата за дегустација направена од стакло во форма на коцка. Шишињата од секоја берба биле зачувани овде, во совршени услови.

A slim wine cellar with bottles from floor to ceiling
Image result for masseto winery

Филозофија на Masseto е да направи што е можно помалку на виното, едноставно да се долови суштината на природата и да се достигне на највисоко ниво.
Винарите се сигурни дека ќе го достигнат ова бидејќи местото каде се одгледува грозјето мерло и произведува виното Masseto e природно и незагадено. Постоела вистинска природна моќ и тоа помага многу при донесување на важни одлуки.