Визуелно искуство, Дегустација

Визуелно искуство

Визуелното искуство е увертира за дегустацијата, тоа е првата голтка помината преку очите. Како такво, визуелниот аспект неизбежно ги предизвикува нашите очекувања (а можеби и предрасуди) од налевањето на виното во чашата.

Карактеристиките на оваа течност што привлекуваат внимание, како што се бистрина и флуидност, но пред сè боја, можат да ни кажат многу за видот на виното што ќе го вкусиме.

Како да ja започнете дегустацијата

Не ја полнете чашата до крај

1/3 од винската чаша или уште помалку е сосема доволно за да започнете дегустација. Правилната количина ви овозможува подобро да ги цените боите и интензитетот, како и да се справувате со провртувањето на чашата без инциденти.

Навалете ја чашата

Со навалување на чашата со вино од 45 ° на бела позадина (салфетка или лист хартија) ќе можете да го oцениме интензитетот и најмалите нијанси на бои на виното.

Провртете ја чашата

Со провртување на чашата можете да ја проценете неговата флуидност со набудување на архетипите што се формираат на површината на чашата. Колку повеќе се тенки и бавни, виното ќе има значителна компонента на алкохол и глицерин.

Провртувањето на чашата не треба да се прави со пенливи вина: не води кон особено оценување, туку пред сè го зголемува растворањето на јаглерод диоксид.

АНАЛИЗА НА БОЈАТА

Нијанси

Нијансите на бојата е првата карактеристика што се согледува. Заедно со интензитет и вивидноста, тие обезбедуваат многу корисни индиции за грозјето, производството на вино и стареењето.

Интензитет

Интензитетот е тесно поврзан со тоналитетот, се одредува според количината на боја, односно од пигментите растворени во виното. Тој зависи од многу параметри, како што е лозата, почвата и методот на винификација.

За да го одредите интензитетот на виното, ставете ја чашата близу до бела површина и проценете колку светлина може да помине низ виното.

Обрнете внимание: интензитетот не е квалитативен параметар. Светлото вино може да биде исто толку добро како и интензивно вино!

Вивидност

Вивидноста е квалитативен параметар тесно поврзан со тоналитетот и во суштина дава информации за состојбата на зачувување на виното.

Безбројното вино, со малку вивидност, честопати е причина за оксидација или старост и затоа не може да биде добар производ. Напротив, вивидното вино е синоним за добра протекција.

Анализа на другите карактеристики

Бистрина

Бистрината укажува на степенот на транспарентност и зависи, во суштина, од количината на цврстите честички во суспензија со виното.

За да ја анализирате бистрината, само ставете ја чашата на бела површина со темни елементи (како страница од книга) и проценете колку можете да прочитате низ виното.

Малку бистро, па дури и заматено вино е, често показател за алтерација, иако понекогаш наидуваме на исклучоци. На нас ни останува да разбереме, со искуството, дали малата заматеност е симптом на болест или, можеби, тоа е резултат на долго рафинирање или нефилтриран производ.

Флуидност

Флуидноста во суштина зависи од количината на алкохол, шеќерот и глицеринот растворен во виното.

За да го измерите, само малку провртете ја чашата и проценете ја преку “цртежите” што полека ќе се појават: солзите.

Малку течно, скоро вискозно, виното честопати е индикатор за алтерација.