Винарство

Ароматични дефекти во виното

Ароматични дефекти во виното

Ароматични дефекти во виното

Кога ќе го мириснете вашето вино, на што ви мириса? Поголемиот дел од времето, аромата ќе биде овошна, цветна или зачинета. Виното може да има арома дури и на земја, пушено месо, путер или тропска арома. Сите овие ароми на виното му даваат пријатност и хармоничност. Но, што ако мириса на расипано јајце или влажен весник? Toa e знак дека виното има недостатоци и не би сакале да го задржите во вашата чаша. 

Во продолжение следуваат 4 поважни ароматични дефекти на виното. 

  1. Оксидираност. Виното со ваков дефект ќе има арома на шери, ќе бидат малку налудничави или дури и како изгорено мачмало или задушено овошје. Истовремено, бојата на оксидираното вино се менува во кафена боја – црвена цигла кај црвеното, додека кај белите – потемнува или добиваат кафено-жолта боја. Ова е резултат од тоа што виното се чува на високи температури или е изложено на воздух. 
  2. Испарливи киселини. Доколку виното ви мириса на оцет станува збор за бактериско расипување. 
  3. Сулфур. Сулфур диоксид се користи во производството на вино со цел да се заштити од разни микроби и бактерии, но прекумерната употреба може да предизвика промена во мирисот и тоа на расипано јајце. 
  4. Сулфити. Ако запалиме чкорче од кибрит ќе почувствуваме мирис на сулфит. Сулфур диоксид е сулфит и многу често се додава во виното за спречување бактериска контаминација. Истиот мирис може да се јави во ново отворено шише.